Продавець STRYI Професійний інструмент для різьби по дереву розвиває свій бізнес на Prom.ua 11 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
545 відгуків
STRYI - професійний інструмент для різьби по дереву
+380 (73) 112-23-34
Менеджер Уляна

Як і чим можна заточити інструмент?

Як і чим можна заточити інструмент?

Дана стаття присвячена заточуванні стамесок для різьби по дереву. Багатьох початківців цікавить питання, як же правильно точити інструмент. Зазвичай стамески і ножі продаються підготовленими до роботи, наточеними і заправленими. Наприклад, у такому вигляді поставляється інструмент компанії STRYI.


Але в процесі роботи доводиться стикатися з затуплением ріжучої кромки і навіть зі сколами. Відколи виникають в результаті неправильного руху інструментом, коли початківець різьбяр намагається вибрати (виламати) недорезанный матеріал.


Майстри компанії STRYI зазвичай використовують метод ручного заточення, оскільки він простий у застосуванні, а матеріали для нього доступні. В інтернеті є велика кількість відео про заточенню на заточувальних верстатах, проте, без досвіду, є великий ризик зіпсувати інструмент, тому залишимо цей варіант професіоналам. Для заточування нам буде потрібно.

Отже, поїхали. Заточний брусок я використовую для грубої обробки при вирівнюванні сколеній поверхні інструменту. В якості альтернативи, можна взяти заточний коло і сточити зайвий метал там. Найголовніше, не пережарити інструмент, інакше відбудеться відпустку (зміна структури металу, що вплине на його жорсткість). Це досягається періодичним опусканням інструменту у воду. Також, електроточило можна використовувати при первинній заточуванні інструменту, для зняття початкової фаски.

Потім кладемо наждачний папір на заточний брусок. Ставимо кінчик стамески на папір. Регулюючи підйом кінця стамески, встановлюємо майбутній кут заточування інструменту, орієнтовно 20-25º. Наждачний папір краще всього використовувати водостійку, при заточуванні змочувати її. У моєму випадку, наждачний папір №60 на тканинній основі, не водостійка, тому при заточуванні вона буде швидко засаливаться. Починаємо водити стамескою уздовж бруска, можна лівою рукою притискати її. Виникає питання, а як же заточувати стамеску, якщо вона має напівкруглий профіль? Потрібно в думках розділити ріжучу кромку на кілька рівних площин і рівномірно точити в кожній площині. Після заточування на грубій наждачного паперу (№60) переходимо на №280. Ця наждачка на паперовій основі, водостійка, тому ми радимо змочувати її водою. Точити по мокрій папері приємніше і легше. На цій наждачке можна робити обертальні рухи, тобто намагатися за один прохід точити всю крайку. При цьому не варто забувати про кут заточування. Переходимо на найдрібнішу папір №600. Якість заточування я перевіряю на дереві, якщо рез чистий, то можна переходити до кінцевого етапу – правці (заправці) інструменту.

Правка выполняется на кожаном бруске смазанном пастой ГОИ. Если кратко, то этот этап нужен для того, чтобы устранить микронеровности на режущей кромке, т.к. при заточке кромка представляет собой пилу, где зубья определяются размером зерна абразива. Нам же нужно, чтобы стамеска не пилила, а резала. Если стамеска подсаживается, начинает резать хуже, то необходимо ее заправить вновь. Также можно править инструмент на войлочном круге с пастой ГОИ, установленном на электропривод.

Надеемся, ета информация будет Вам полезной!

Великий вибір засобів для редагування і доведення інструментів Ви можете подивитися на нашому сайті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner